Μεταλλαγμένα και βιολογικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να προωθήσει τα μεταλλαγμένα(γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα), όσο γίνεται πιο γρήγορα στην Ευρώπη, γιατί υπάρχει καθυστέρηση, λόγω της αντίστασης των Ευρωπαίων αγροτών και καταναλωτών.

Οι ΗΠΑ, η Μονσάντο και οι γερμανικές πολυεθνικές Bayer και BASF, με τις οποίες συνεργάζεται πλέον ο γίγαντας των μεταλλαγμένων, πιέζουν αφόρητα. Φοβούνται την οικονομική τους κατάρρευση, λόγω της εντεινόμενης κρίσης. Η Μονσάντο π.χ. έχει δει τη μετοχή της να πέφτει κατά 40% στα χρηματιστήρια και το τζίρο της στην Ευρώπη να μειώνεται επίσης. Κατάφεραν λοιπόν να ξεπεράσουν και τη δυσκολία, που αντιπροσωπεύουν για αυτές τα βιολογικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον από 1/1/09 ισχύοντα κανονισμό της Ε.Ε. 834/07, ορίζεται ως ανώτατο όριο παρουσίας γ.τ.ο. και στα βιολογικά προϊόντα το 0,9% (το ίδιο ποσοστό που ισχύει και για τα συμβατικά τρόφιμα).

Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρισθεί “βιολογικό”, παρόλο που μπορεί να περιέχει γ.τ.ο. αρκεί η περιεκτικότητα να είναι κάτω του 1%. Μέχρι τώρα ίσχυε η μηδενική περιεκτικότητα στα βιολογικά.

Με τον κανονισμό αυτό η Κομμισσιόν, παίζοντας το ρόλο του σπόνσορα των πολυεθνικών αυτών, θέλει να ξεπεράσει δύο σκοπέλους: 1) τα μικρής περιεκτικότητας απαραίτητα γ. τ. συστατικά των επεξεργασμένων βιολογικών προϊόντων και 2) την επιμόλυνση των βιολογικών καλλιεργειών από τις γ.τ. ποικιλίες, που καλλιεργούνται ή πρόκειται να καλλιεργηθούν σε ορισμένα κράτη ή περιοχές της Ευρώπης.

Έτσι δεν θα είναι σίγουροι ούτε οι Βιοκαταναλωτές για τη μηδενική περιεκτικότητα σε γ.τ. συστατικά των βιολογικών προϊόντων.

Θα πρέπει λοιπόν να αναληφθεί μια πρωτοβουλία, που θα κινητοποιήσει τους πιστοποιητικούς οργανισμούς της χώρας μας, ώστε να κάνουν ελέγχους στα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα για μηδενική περιεκτικότητα σε γ.τ.ο. Ιδίως από τις χώρες εκείνες που έχουν επιτρέψει την καλλιέργεια των γ.τ. ποικιλιών και που υπάρχει σίγουρα επιμόλυνση και των βιολογικών. αλλά δεν θα γράφεται στην ετικέτα.  Σε περίπτωση που είναι μη μηδενική η περιεκτικότητα να το αναγράφουν στην ελληνική ετικέτα. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθούν οι έλληνες καταναλωτές και θα προτιμούν ελληνικά αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα, με 0% περιεκτικότητα, αφού δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα(;). Ταυτόχρονα όμως  θα μπει σε αμφισβήτηση και ο κανονισμός για την 0,9% περιεκτικότητα της ΕΕ. Όπως η απαγόρευση των καλλιεργειών είχε ξεκινήσει από περιοχές και κράτη και τώρα αμφισβητείται πια η πολιτική της αδειοδότησης από την Κομμισιόν, έτσι μπορεί να ξεκινήσει και η απαίτηση για μηδενική περιεκτικότητα γ.τ.ο. σε όλα τα προϊόντα, ξεκινώντας από τα βιολογικά στη χώρα μας.

Εμείς το ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ λόγω της σοβαρότητας του θέματος θεωρήσαμε σωστό να έρθουμε σε επαφή με τους υπάρχοντες πιστοποιητικούς οργανισμούς βιολογικών προϊόντων (σήμερα ανέρχονται στους 11 σε αριθμό) και να τους θέσουμε το αίτημά μας για μηδενική ανοχή Γ.Τ.Ο στα βιολογικά τρόφημα που αυτοί πιστοποιούν για το εδώ ελληνικό χώρο.

Σκεφτήκαμε επίσης ότι μια τέτοια συνάντηση μαζί τους θα ήταν αποτελεσματικότερη αν συμμετείχαν και οι συλλογικότητες και τα άτομα εκείνα που κατά καιρούς έχουν εκφράσει την αντίθεση και εναντίωση τους  σε κάθε εφαρμογή Γ.Τ.Ο.

Έτσι σας καλούμε σε μία πρώτη συνάντηση στις 11 Οκτώβρη 5,30 μ.μ στη κατάληψη Πάτμου και Καραβίας στα Πατήσια – Αθήνα  για να αποφασίσουμε όλοι μαζί εμείς μια κοινή στάση στη προβλεπόμενη συνάντηση με τους πιστοποιητικούς οργανισμούς επί του θέματος και κατ΄επέκταση να ορίσουμε μαζί αυτή την συνάντηση μαζί τους.

ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.

ΑΘΗΝΑ  23-7-09.

Δημοσιεύθηκε στην Κείμενα Δικτύου και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.