Ενημέρωση για τους σπόρους

Γαλλικό δικαστήριο συμφώνησε με την αμφισβήτηση της γαλλικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σπόρους, κάνοντας αποδεκτό στις 4/2 το αίτημα του συλλόγου Κοκοπελλί (παραγωγή και διακίνηση βιολογικών σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες φυτών) για παραπομπή σχετικού ερωτήματος προς το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο Γαλλικός σύλλογος με την επωνυμία Kokopelli σύρεται στα δικαστήρια εδώ και 5 χρόνια. Από ότι γνωρίζω ήταν η πρώτη εφαρμογή στην Ευρώπη της σπορο-νομοθεσίας που έχει σχέση με τους επίσημους καταλόγους.. To 2005 η εταιρία σπόρων ΒAUMONT προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του ανωτέρω συλλόγου ζητώντας αποζημίωση 50.000 ευρώ, λόγω «αθέμιτου ανταγωνισμού και αποδιοργάνωσης της εμπορίας σπόρων από τη διακίνηση παλιών ποικιλιών μη εγγεγραμμένων στο επίσημο κατάλογο». Ο Σύλλογος καταδικάσθηκε να πληρώσει 10.000 ευρώ. Ακολούθησε έφεση και νέα προσφυγή της Β εναντίον του Kokopelli, για δυσφήμιση η οποία δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο αλλά η εταιρία σπόρων επανήλθε και τώρα ζητά 100.000 ευρώ. Ενώ λοιπόν το γαϊτανάκι με τις δίκες συνεχίζεται ο Σύλλογος αποφάσισε να αλλάξει πλήρως στρατηγική άμυνας στη δίκη και να αμφισβητήσει στη βάση της τη φιλοσοφία της νομοθεσίας και των κανονισμών της ΕΕ που διέπουν την εμπορία σπόρων.

Το Γαλλικό δικαστήριο συμφώνησε για την παραπομπή, μεταξύ άλλων και των ακόλουθων ερωτημάτων, προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο
Με ποια λογική ένα υβρίδιο είναι «ελεύθερο» για καλλιέργεια και εμπορία σε όλη την Ευρώπη, ενώ μια παλιά ποικιλία πρέπει να περιορίζεται μόνο στη στενή του πατρίδα; Κατά πόσον η οδηγία που ρυθμίζει θέματα παλιών ποικιλιών είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ΕΕ περί ελευθερίας διακίνησης αγαθών και ελευθερίας της οικονομικής δραστηριότητας, αρχή της έλλειψης διακρίσεων κλπ.

Βάσω Κανελλοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην Αναδημοσιεύσεις και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *