Απορρίφθηκε πρόταση της Κομισιόν για τα κλωνοποιημένα;

Απορρίφθηκε πρόταση της Κομισιόν για τα κλωνοποιημένα;

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν δέχθηκε την απαγόρευση διάθεσης τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους -με εξαίρεση χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία- ενώ απέρριψε και την εναλλακτική πρόταση του Κοινοβουλίου για σαφή σήμανση των τροφίμων αυτών δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κριτών Αρσένης, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε σειρά εναλλακτικών προτάσεων τις οποίες η πλειοψηφία των κρατών μελών και ο επίτροπος Ντάλι αρνήθηκαν, στάση που χαρακτηρίζει ακατανόητη, καθώς δεν υπάρχει όφελος από τη χρήση κλωνοποιημένων για την παραγωγή τροφής για τους Ευρωπαίους πολίτες και παραγωγούς.

Ο κ. Αρσένης υπογράμμισε ότι “Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο θα πρέπει πλέον να έλαβαν το μήνυμα ότι το Κοινοβούλιο δεν θα διστάζει να ασκεί τα δικαιώματα που του δίνει η συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου να προστατεύσει τα αυτονόητα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών καταρρίπτοντας νομοθετικές προτάσεις όποτε αυτό είναι αναγκαίο”.
Τι καταλαβαίνει κανείς από αυτή την ανακοίνωση του κ. Αρσένη;
Ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «κατατρόπωσε» τη Κομισιόν και το συμβούλιο, ενώ στη πραγματικότητα συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να συνεχίζουν και στο μέλλον να καταναλώνουν κρέας και γάλα από κλωνοποιημένα ζώα, χωρίς να το γνωρίζουν, αφού οι προμηθευτές τους δε θα είναι υποχρεωμένοι να το δηλώνουν στα παραστατικά και στις ετικέτες τους. Η απαγόρευση και η υποχρεωτική σήμανση αυτών των προϊόντων είναι που δεν πέρασε τη περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήθελε να περάσει τη σήμανση.
Αυτό λοιπόν που επιτεύχθηκε είναι αυτό που απαιτούσαν τα συμφέροντα του λόμπυ της βιοτεχνολογίας. Να συνεχίσουν να παράγονται και να διακινούνται -χωρίς μάλιστα σήμανση- τα προϊόντα της, τα οποία απορρίπτουν στη πλειοψηφία τους οι ευρωπαίοι καταναλωτές. Με ποια έννοια κατάφερε να προωθήσει τις θέσεις του το Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο κ. ευρωβουλευτής, και προωθούν τα ελληνικά μέσα, γράφοντας μάλιστα ότι «έφαγε πόρτα η Επιτροπή»;
Πηγή: http://www.swp.de/ulm/nachrichten/wirtschaft/Klonfleisch-wird-nicht-gekennzeichnet;art4325,902146
και tvxsteam

Δημοσιεύθηκε στην Κείμενα Μελών. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *