Παρέμβαση στο Ecofestival για το 0,9 (8/11/09)

Παρέμβαση απο συντρόφους/ες πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του ECOFESTIVAL, την Κυριακή 8-11-09 το πρωί ενάντια στην συνύπαρξη μεταλλαγμένων και βιολογικών στα τρόφιμα. Τοποθετήθηκε πανό, και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο.

ΧΩΡΑΝΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ???….

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να προωθήσει τα μεταλλαγμένα (γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα), όσο γίνεται πιο γρήγορα στην Ευρώπη, γιατί υπάρχει καθυστέρηση, λόγω της αντίστασης των Ευρωπαίων αγροτών και καταναλωτών.

Οι ΗΠΑ, η Μονσάντο και οι γερμανικές πολυεθνικές Bayer και BASF, με τις οποίες συνεργάζεται πλέον ο γίγαντας των μεταλλαγμένων, πιέζουν αφόρητα. Φοβούνται την οικονομική τους κατάρρευση, λόγω της εντεινόμενης κρίσης. Η Μονσάντο π.χ. έχει δει τη μετοχή της να πέφτει κατά 40% στα χρηματιστήρια και το τζίρο της στην Ευρώπη να μειώνεται επίσης. Κατάφεραν λοιπόν να ξεπεράσουν και τη δυσκολία, που αντιπροσωπεύουν για αυτές τα βιολογικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον από 1/1/09 ισχύοντα κανονισμό της Ε.Ε. 834/07, ορίζεται ως ανώτατο όριο παρουσίας γ.τ.ο. και στα βιολογικά προϊόντα το 0,9% (το ίδιο ποσοστό που ισχύει και για τα συμβατικά τρόφιμα).

Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρισθεί “βιολογικό”, παρόλο που μπορεί να περιέχει γ.τ.ο. αρκεί η περιεκτικότητα να είναι κάτω του 1%. Μέχρι τώρα ίσχυε η μηδενική περιεκτικότητα στα βιολογικά.

Με τον κανονισμό αυτό η Κομμισσιόν, παίζοντας το ρόλο του σπόνσορα των πολυεθνικών αυτών, θέλει να ξεπεράσει δύο σκοπέλους: 1) τα μικρής περιεκτικότητας απαραίτητα γ. τ. συστατικά των επεξεργασμένων βιολογικών προϊόντων και 2) την επιμόλυνση των βιολογικών καλλιεργειών από τις γ.τ. ποικιλίες, που καλλιεργούνται ή πρόκειται να καλλιεργηθούν σε ορισμένα κράτη ή περιοχές της Ευρώπης. Έτσι δεν θα είναι σίγουροι ούτε οι βιοκαταναλωτές για τη μηδενική περιεκτικότητα σε γ.τ. συστατικά των βιολογικών προϊόντων.

Εμείς απαιτούμε οι πιστοποιητικοί οργανισμοί των βιολογικών προϊόντων της χώρας μας να κάνουν ελέγχους στα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα για μηδενική περιεκτικότητα σε γ.τ.ο και να μην πιστοποιούν αυτά στα οποία εντοπίζεται γενετική επιμόλυνση.

Ιδίως από τις χώρες εκείνες που έχουν επιτρέψει την καλλιέργεια των γ.τ. ποικιλιών και που υπάρχει σίγουρα επιμόλυνση και των βιολογικών.

Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθούν οι έλληνες καταναλωτές και θα προτιμούν ελληνικά αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα, με 0% περιεκτικότητα, αφού δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα(;). Ταυτόχρονα όμωςθα μπει σε αμφισβήτηση και ο κανονισμός για την 0,9% περιεκτικότητα της ΕΕ. Όπως η απαγόρευση των καλλιεργειών είχε ξεκινήσει από περιοχές και χώρες και τώρα αμφισβητείται πια η πολιτική της αδειοδότησης από την Κομμισιόν, έτσι μπορεί να ξεκινήσει και η απαίτηση για μηδενική περιεκτικότητα γ.τ.ο. σε όλα τα προϊόντα, ξεκινώντας από τα βιολογικά στη χώρα μας.

  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
  • ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ Γ.Τ.Ο.
  • ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ.
  • Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

«ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ», «Ο ΣΠΟΡΟΣ» ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.