Η ζωή δε πατεντάρεται

 

Καθαρή απαγόρευση του πατενταρίσματος της ζωής, θα είναι το κύριο σύνθημα της διαδήλωσης που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 18/4.
Απορρίπτονται από το κίνημα των μικρών αγροτών τα πνευματικά δικαιώματα και οι ευρεσιτεχνίες στα φυτά, τα ζώα και τα γονίδιά τους, στους σπόρους και τους απογόνους τους, καθώς και στα τρόφιμα που παράγονται από αυτά.
Οι προσπάθειες από τις πολυεθνικές εταιρείες και τους ερευνητές για επιβολή πλήρους ελέγχου της παραγωγής τροφίμων, από το χωράφι και το στάβλο του αγρότη μέχρι στο πιάτο του καταναλωτή, με τη βοήθεια των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δέχθηκαν ένα κτύπημα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΑ) για το μπρόκολο.
Η τεχνική διαδικασία για τη συμβατική καλλιέργεια του μπρόκολου δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας βάσει της οδηγίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της ΕΕ και αυτό έγινε αποδεκτό πλέον και από την ΕΡΑ . Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις πρέπει τώρα να απορριφθούν και για τη διαδικασία αναπαραγωγής.
Αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία για τους καταναλωτές, τους αγρότες, καθώς και για τη συμμαχία “όχι διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τους σπόρους», που εδώ και χρόνια ακούραστα και με πολλή προεργασία αντιστάθηκε στην επίθεση των πολυεθνικών για κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στα φυτά και τα ζώα.
Όμως η ΕΡΑ άφησε ανοιχτό το θέμα για το αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει η απαίτηση για κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του φυτού, του σπόρου και των βρώσιμων μερών του μπρόκολου. Για αυτό οι αγρότες απαιτούν από την EPA να είναι συνεπής και να απορρίψει σαφώς αυτές τις απαιτήσεις. Γιατί «η ζωή ανήκει στον εαυτό της και δεν θα πρέπει να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις εταιρείες».
Δεν εφησυχάζουν λοιπόν με τη μερική τους επιτυχία και συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απαιτήσεις των πολυεθνικών και τα λόμπυ τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πηγαίνουν και στις Βρυξέλλες, όπου την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει μεγάλη διαδήλωση και πορεία.

Δημοσιεύθηκε στην Κείμενα Μελών. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *