Διακήρυξη 21ης Πανελλαδικής Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας

Φέτος πραγματοποιήθηκε η 21η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής. Ο τόπος επιλέχθηκε με στόχο την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης μας στο μακροχρόνιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
Η γιορτή είναι αφενός μέρος αυτού του αγώνα, με την πρόταση ζωής που έρχεται να αρθρώσει, αφετέρου επιδιώκει να δώσει το πρόταγμα ενός διαφορετικού τρόπου ζωής της περιοχής χωρίς τα μεταλλεία.
Θεωρούμε ότι πρωταρχικό αυτονόητο ενός ατόμου με οικολογική συνείδηση, που ζει με έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, είναι όχι μόνο να διαμορφώσει μια ανάλογη εσωτερική στάση, που να εκπέμπεται στον κοινωνικό χώρο του, αλλά και να αντιστέκεται με συνέπεια στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και την επικράτηση ελληνικών και ξένων εξουσιαστικών συμφερόντων.
Τα παραπάνω αποτελούν τμήμα των βασικών αρχών της Πανελλαδικής Οικογιορτής, όπως εκφράζονται στο κείμενο των Πανελλαδικών στο www.oikogiorti.gr, αρχείο, κείμενα πανελλαδικών

Ταυτόχρονα η διοργάνωση αυτή

-­‐ Υποστηρίζει τις παραγωγικές δραστηριότητες και τη συνεργασία των παραγωγών μεταξύ τους
-­‐ Στηρίζει την άμεση προσωπική σχέση παραγωγού-­καταναλωτή, την τοπικότητα των προϊόντων, την παραγωγική αυτάρκεια του καθενός και της κάθε περιοχής.
-­‐ Προβάλλει ως κοινωνικό πρόταγμα την καθαρή τροφή για όλους, την επανασύνδεση φύσης-­‐κοινωνίας και την αποσύνδεση μιας κοινωνικής έννοιας δούναι-­‐και-­‐λαβειν από την στυγνή εμπορευματοποίηση των πάντων
-­‐ Προστατεύει με κάθε δίκαιο τρόπο την αυτοοργάνωση της οικογιορτής, απορρίπτοντας κάθε είδους εξαρτήσεις και παρεμβάσεις, διοικητικές και οικονομικές, από οποιονδήποτε παράγοντα εκτός αυτής

Σήμερα, σε ένα όλο και πιο ζοφερό και κρίσιμο πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον, η Πανελλαδική Οικογιορτή συνεχίζει με συνέπεια την πορεία της και κρατάει το χαρακτήρα της, όπως αυτός διαμορφώθηκε μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες της τελευταίας 20ετίας. Οι τοπικές Οικογιορτές αναδείχθηκαν από αυτες τις διαδικασίες με στόχο να διαδώσουν τις αρχές της Πανελλαδικής ανα την Ελλάδα. Στο βαθμό που οι τοπικές γιορτές δεν συμβαδίζουν με τις αρχές της Πανελλαδικής Συνάντησης θεωρούμε ότι παρεκκλίνουν από τους σκοπούς και τα οράματά της κι αυτό κρίνουμε ότι ότι δεν μπορεί παρά να έχει ευρύτερες συνέπειες.
Στη φετινή Πανελλαδική Οικογιορτή 2014 βρεθήκαμε μπρος στην διαπίστωση της παράλληλης διεξαγωγής τοπικής Οικογιορτής επίσης στην Χαλκιδική, και αλλού στην Ελλάδα, πράγμα που θεωρούμε ότι δεν στηρίζει με τον αναμενόμενο ενωτικό τρόπο το βασικό στόχο της αλληλέγγυας ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού. Επίσης αναφύονται φαινόμενα ανάθεσης βασικών λειτουργιών σε Οικογιορτές και επικράτησης του εμπορευματικού έναντι του κινηματικού χαρακτήρα της. Ταυτόχρονα γίνονται γνωστές σε άλλες τοπικές οικογιορτές (π.χ. στα Γιαννιτσά) συμμετοχές ομάδων με μιλιταριστικό χαρακτήρα.
Σε μια τόσο κρίσιμη ιστορικά στιγμή, σαν αυτή που διανύουμε, θεωρούμε όλα τα παραπάνω φαινόμενα ότι παρεκλίνουν σοβαρά και προσβάλουν και τη σημασία και την μέχρι τώρα Ιστορία της Οικογιορτής.
Ως Γενική Συνέλευση της 21ης Πανελλαδικής Οικογιορτής 2014 δηλώνουμε ότι ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ
-­‐ Με την χρονική σύμπτωση τοπικών γιορτών με την Πανελλαδική, η οποία δεν συντάσσεται με τους επιλεγμένους κάθε φορά στόχους της, αλλά λειτουργούν εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικά/
-­‐ Με την συμμετοχή σε Οικογιορτές κάθε τύπου ομάδων μιλιταριστικού, αστυνομικού ή άλλου χαρακτήρα, που αντιβαίνει στις βασικές αρχές της διοργάνωσης
-­‐ Με την λογική των αναθέσεων και την εμπορευματοποίηση των Γιορτών

Τονίζουμε ότι
Παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη όλων μας για βιοπορισμό, ο θεσμός της Οικογιορτής ορίστηκε ως Σύμβολο και προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας και ενός άλλου τρόπου σκέψης και ζωής και ως χώρος Ανταλλαγής για ανθρώπους που ξέρουν να καλλιεργούν και να καλλιεργούνται με τους εαυτούς τους και την κοινωνία, και ως εκ τούτου δεν μπορεί η βασική στόχευση να είναι ούτε ο βιοπορισμός, ούτε η αμοιβαία αποδυνάμωση, όταν κρίνονται κορυφαία κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα, όπως το θέμα των Μεταλλείων Χρυσού και ο άνισος αγώνας συμπολιτών μας ενάντια στη βία ενός παρακμιακού κόσμου, στον οποίο εμείς θέλουμε να αρθρώσουμε μια άλλη πρόταση ζωής.

Με βάση όλα τα παραπάνω καλούμε τους παραγωγούς, άλλους συμμετέχοντες και την ευρύτερη οικογένεια της Οικογιορτής σε προβληματισμό, αυτοκριτική και επαναπροσδιορισμό, μετά τη φετινή εμπειρία στη Μεγάλη Παναγιά.

H ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 21Ης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ –ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 7-11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *