Καλωσήλθατε στο νέο site του Δικτύου Οικοκοινότητα. Ένα πανελλαδικά αυτοοργανωμένο δίκτυο στη βάση των σχέσεων αλληλεγγύης και συνεργασίας οικοπαραγωγών & ενεργών πολιτών με σκοπό την προώθηση της οικολογικής παραγωγής και των κοινοτιστικών εναλλακτικών δραστηριοτήτων.
Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2002 με βασικούς σκοπούς:
- Σεβασμός και προστασία της βιοποικιλότητας σε όλες τις μορφές δραστηριοτήτων, από την παραγωγή μέχρι την κοινωνική δράση.
- Αναγνώριση, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και ρατσών σε χλωρίδα και πανίδα.
- Αντίσταση στην εισβολή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στους τόπους παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων.
- Προώθηση οικολογικών-παραδοσιακών-εναλλακτικών δραστηριοτήτων με συνεργασία και συμμετοχή των πολιτών, χωρίς επιδίωξη επιδοτήσεων από κρατικούς ή υπερκρατικούς μηχανισμούς.
- Επίτευξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και ενεργών πολιτών-καταναλωτών, μέσω ουσιαστικής επικοινωνίας, επαφής και πρόσβασης.
- Ανταλλαγή προϊόντων, υπηρεσιών και γνώσεων στη βάση των ουσιαστικών αναγκών μας.
- Απεξάρτηση της παραγωγής και της διαδικασίας διακίνησης από τις εταιρείες και τους μεσάζοντες με ενίσχυση της αυτάρκειας των παραγωγών, της τοπικής αγοράς των βιολογικών-οικολογικών προϊόντων και τη δημιουργία δικτύου διάθεσης σε χώρους λιανικής πώλησης.
- Απαίτηση για τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στις οικολογικές δραστηριότητες (μεροκάματα, ασφάλιση, οκτάωρο, κλπ).
- Υποστήριξη άλλων οικολογικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και παραδοσιακών, οικοτεχνικών, εναλλακτικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, που χρησιμοποιούν φυσικά και ήπια μέσα.
- Συνεργασία με άλλες συγγενείς ομάδες, φορείς, οργανώσεις και πρόσωπα για την επίτευξη κοινωνικών επιδιώξεων. Ειδικότερα, παρέμβαση στην κρίση που διέπει την ελληνική και παγκόσμια συμβατική γεωργία με σκοπό τη σύνδεση με νέους αγρότες και την προώθηση της οικολογικής γεωργίας ως διέξοδο και “αναδιάρθρωση” σε αυτήν την κρίση.
Η οργανωτική δομή και η λειτουργία του Δικτύου στηρίζεται στην αρχή της άμεσης συμμετοχικής Δημοκρατίας και έχει βασικούς άξονες: την επιδίωξη της συμφωνίας και τη δυνατότητα έκφρασης της διαφωνίας, τους ανακλητούς εκπροσώπους και διαχειριστές τομέων, τη συμβουλευτική επιτροπή αξιολόγησης προϊόντων και δραστηριοτήτων, τις κατά τόπους συνελεύσεις μελών του Δικτύου και τη Γενική Συνέλευση.