Από το 1994 που ξεκίνησαν οι Οικολογικές Γιορτές, όταν ακόμη η βιολογική γεωργία έκανε τα πρώτα της βήματα και το πρόταγμα ήταν η διάσωση της και η μετάδοση στους πολίτες ενός άλλου τρόπου παραγωγής, διατροφής και αντίληψης, οι καιροί έχουν αλλάξει.
Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 15.000 βιοκαλλιεργητές, εκατοντάδες πράσινα μαγαζιά και τα βιολογικά προϊόντα τα συναντάμε πλέον και στα ράφια των super markets.
Η βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία, ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής με φυσικά υλικά έγιναν βιώσιμη λύση. Ταυτόχρονα όμως η παραγωγή, η εμπόρια και η κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων έγιναν μορφές επιχειρηματικού κέρδους και ωφελιμιστικής κατανάλωσης σε τέτοιο βαθμό που οι όροι οικολογικό και βιολογικό έχουν πια μια συγκεχυμένη και στρεβλή σημασία παρά κοινωνική και οικολογική .
Μέσα σ΄ένα καινούργιο και εξελισσόμενο τοπίο, οι οικολογικές γιορτές δεν έχουν πια το νόημα της διάδοσης της βιολογικής καλλιέργειας ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων.
Η έννοια της οικολογικής γιορτής έχει πλέον τη σημασία και το περιεχόμενο ότι μέσα σ’έναν αποχαυνωμένο, υποταγμένο, κυριαρχούμενο και αυτό-καταστρεφόμενο κόσμο, υπάρχουν κάποιοι πολίτες και συλλογικότητες που διαμορφώνουν με βάση τη συνείδησή τους έναν άλλο πολιτισμό.
Αυτός ο άλλος πολιτισμός δεν είναι μια ιδεατή η εφικτή υπόνοια όπως ισχυρίζονται διάφορες πολιτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ομάδες, αλλά για κάποιους είναι τρόπος ζωής και βιωματική σχέση με την φύση και την κοινωνία που ζουν.
Στη βάση του ότι θέλουμε να ζούμε ισορροπημένα με τη φύση, τον εαυτό μας και την κοινωνία διαχειριζόμενοι τις ριζικές μας ανάγκες σαν πολίτες και σαν παραγωγοί που θέλουμε να ζήσουμε με όρους κοινωνικής προσφοράς και όχι πλουτισμό, έχουμε την ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί να πάρει το μήνυμα και να γίνει κοινωνός των προσπαθειών και των δραστηριοτήτων μας.
Για εμάς ένας άλλος κόσμος δεν είναι μόνο εφικτός, είναι ΥΠΑΡΚΤΟΣ.
Επειδή νομίζουμε ότι πρέπει να απευθύνουμε ένα κεντρικό, «πολιτικό» και κοινωνικό μήνυμα ακριβώς στο επίκεντρο του πολιτισμού τους στην Αθήνα, ένα μήνυμα όπως «υπάρχουμε και το αποδεικνύουμε» ή «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα » προτάσσουμε και αναλαμβάνουμε την διοργάνωση της 17ης οικολογικής γιορτής στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2010.
Η Γ.Σ. του «Δικτύου Οικοκοινοτητα» και η συλλογικότητα «Ο Σπόρος» που ανέλαβαν την διοργάνωση της γιορτής .
ΥΓ. για τις ανάγκες της διοργάνωσης της 17ης Πανελλαδικής γιορτής οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στην Αθήνα δημιουργήθηκε η σελίδα www.oikogiorti.gr