6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ «Να Απελευθερώσουμε την ποικιλότητα!»

25-26 Φεβρουαρίου 2011
Τα Let’s Liberate Diversity! Φόρουμ που φιλοξενείται εκ περιτροπής από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ετήσιες συγκεντρώσεις αγροτών και οργανώσεων που εργάζονται για την αγροτική βιοποικιλότητα στην Ευρώπη.
Το κεντρικό θέμα της επόμενης συνάντησης του φόρουμ, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Σέγκεντ (Szeged) της Ουγγαρίας το 2011, είναι το ζήτημα των “δικαιωμάτων των γεωργών” σχετικά με τη διατήρηση, την αειφόρο χρήση και την ανάπτυξη της αγροτικής βιοποικιλότητας. Αυτά τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία
από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα δικαιώματα:

  • Τη διατήρηση, χρήση, ανταλλαγή και εμπορία των σπόρων που παράγονται στο χωράφι, από τους γεωργούς.
  • Τη συμμετοχή των γεωργών σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με την αγροτική βιοποικιλότητα.
  • Τη προστασία των παραδοσιακών γνώσεων των αγροτών.
  • Τον καταμερισμού του οφέλους που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων ποικιλιών από παραδοσιακές ή τις ποικιλίες που αναπτύχθηκαν από αγρότες.

Στην καθημερινή ζωή, ο σεβασμός και την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων θα μας επιτρέψουν να έχουμε πρόσβαση σε ποικιλόμορφα γεωργικά συστήματα, πρόσβαση σε τρόφιμα καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερη ποικιλία τοπικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της αλλαγή του κλίματος, και βοηθούν στην προστασία της βιοποικιλότητας, την αύξηση της ασφάλειας των τροφίμων, τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, και τη μείωση της εξάρτησης από χημικές εισροές και τα ορυκτά
καύσιμα.

Ο στόχος της συνάντησης στην Ουγγαρία είναι να διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των υφιστάμενων πρωτοβουλιών στην Ευρώπη και να ενημερώσει των αγρότες και το κοινό σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα που συνδέονται με την αγροτική βιοποικιλότητα. Τα θέματα των ημερίδων θα περιλαμβάνουν: τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η αγροτική βιοποικιλότητα, τη ζωική βιοποικιλότητα, την βελτίωση της αγροτικής βιοποικιλότητας στα τοπικά συστήματα παραγωγής τροφίμων, πρωτοβουλίες των τοπικών κοινοτήτων σχετικά με τη διατήρηση και την ανανέωση της αγροτικής βιοποικιλότητας. Η συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των αγροτών για την αγροτική βιοποικιλότητα θα διερευνηθούν σε μια ειδική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου τα αποτελέσματα από τις 24 Φεβρουαρίου, της “Ευρωπαϊκής Ημερίδας για την αειφόρο χρήση των φυτογενετικών πόρων για τη διατροφή και τη γεωργία και Δικαιώματα των Αγροτών”, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν.

Στο φόρουμ περιμένουμε περίπου διακόσιες συμμετέχοντες από την Ουγγαρία και την Ευρώπη, κυρίως αγρότες,
κηπουρούς, διατηρητές σπόρων, μεταποιητές προϊόντων γεωργικής βιοποικιλότητας, κοινωνικές οργανώσεις, ερευνητές, κτηνοτρόφους και εκπροσώπους τραπεζών σπόρων.

Επιδιώκουμε επίσης τη συμμετοχή των άτυπων δικτύων και των τοπικών κοινοτήτων που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ή εργάζονται ήδη σε συγκεκριμένα σχέδια σχετικά με την αγροτική βιοποικιλότητα, ή ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτά τα ζητήματα.

Ελπίζουμε ότι η αυτή της συνάντηση στην Ουγγαρία θα επιτρέψει σε ένα μεγάλο αριθμό τοπικών πρωτοβουλιών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να μοιραστούν την εμπειρία τους και να συμμετέχουν πιο ενεργά στις διεθνείς διαδικασίες. Η Προεδρία της Ε.Ε. της Ουγγαρίας το 2011 θα είναι μια ευκαιρία για τα κέντρα λήψεων αποφάσεων στην Ουγγαρία και την Ευρώπη να ακούσουν τις απόψεις των αγροτών και των κοινωνικών οργανώσεων και να ανταλλάξουν μαζί τους απόψεις για τα ευρωπαϊκά ζητήματα που συνδέονται με την αγροτική βιοποικιλότητα.

Τοποθεσία: Σέγκεντ, Ουγγαρία
Πληροφόρίες: www.liberate-diversity-hungary2011.org
Γλώσσες εργασίας: Αγγλικά, Γαλλικά, Ούγγρικα
Συμμετέχοντες: 150-200
Διοργανωτές:
Vedegylet / Protect the Future,
Csilla Kiss, csilla@vedegylet.hu
Environmental Social Science Research Group
Gyorgyi Bela, bela.gyorgyi@essrg.hu (ESSRG)

Ευρωπαϊκή Οργανωτική Επιτροπή:
Reseau Semences Paysannes (Γαλλία)
Rete Semi Rurali (Iταλία)
Red de Semillas “Resembrando e Intercambiando” (Ισπανία)
Scottish Crofting Federation (Σκωτια, Η.Β.)
Environmental and Social Justice Action Research Group (Κεντρικό
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο)
Arche Noah (Αυστρία)
ProSpecieRara (Ελβετία)
Centro Internazionale Crocevia (Ιταλία)
BEDE-Biodiversite, echanges et diffusion d’experiences (Γαλλία)
Acra (Ιταλία)
Via Campesina (Ευρώπη)

Δημοσιεύθηκε στην Κείμενα Μελών. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *