Νέοι και νέες από Β. Αμερική και Β. Ευρώπη βοηθούν στη Μαγιόρκα στη συγκομιδή ελιάς, για να βιώσουν την επαφή με τη φύση και τον παραδοσιακό άνθρωπο.
Στους λόφους της Μαγιόρκα ο χειμώνας –με την ωρίμανση των ελιών-είναι “υψηλή περίοδος τουρισμού”. Ενός ιδιαίτερου τουρισμού. Νέες και νέοι από τον «ανεπτυγμένο» κόσμο έρχονται για να δουλέψουν στις ελιές κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Πριν εργάζονταν στις πεζούλες των λόφων με τους ελαιώνες φτωχοί εργάτες γης από τις πεδινές περιοχές της Μαγιόρκα. Τώρα που το νησί έγινε τουριστικός προορισμός για τουρίστες από όλο τον κόσμο, αυτοί προτιμούν να βγάζουν το εισόδημά τους στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του νησιού. Έτσι η βοήθεια στη συγκομιδή τον 21ο αιώνα έρχεται από Β. Αμερική και Ευρώπη, με τη μορφή εργασίας για φυσική και συλλογική ζωή και αμοιβή τη προσφορά φαγητού, φιλοξενίας και πιθανά τα έξοδα ταξιδιού. Η βοήθεια με τους παραπάνω όρους οργανώνεται από εθελοντικές οργανώσεις, όπως η World Wide Opportunities on Organic Farms(προσφέρει δυνατότητες σε 100 χώρες) ή για την Ισπανία η ισπανική οργάνωση με ιστότοπο www.wwoof.es .
Χωρίς αυτούς τους βοηθούς –με τα μεροκάματα που επικρατούν -το λάδι της περιοχής θα ήταν πανάκριβο και δε θα πουλιόταν, με αποτέλεσμα να μη μαζεύονταν καθόλου οι ελιές, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας σε πολλές περιοχές. Οι μέθοδοι συγκομιδής δεν έχουν αλλάξει εδώ και 500 χρόνια με τα δίχτυα που απλώνονται κάτω από τα δένδρα. Η δουλειά μπορεί να είναι σκληρή, αλλά για τους εθελοντές γίνεται διασκέδαση, αφού διαρκεί 5-6 ώρες με πολλά διαλείμματα και συζητήσεις(οι εθελοντές πρέπει να είναι πάνω από 18 χρόνων), καθώς και με γέλια, αστεία και τραγούδια, που μπορεί να συνοδεύονται κιόλας από τα κουδούνια των κοπαδιών, τα οποία υπάρχουν ακόμα στην περιοχή και βόσκουν κάτω από τις ελιές.
Σημαντική για αυτούς είναι και η εμπειρία με το πάτημα των ελιών στα τοπικά ελαιοτριβεία. Ζουν επίσης όμορφες στιγμές με τις τοπικές γιορτές ελιάς που οργανώνουν οι αγρότες των περιοχών. Πολλά νεαρά ζευγάρια παίρνουν μάλιστα μαζί τους και τα μικρά παιδιά τους για να ζήσουν διαφορετικές στιγμές σε σχέση με το σπίτι που μεγαλώνουν.
Να λοιπόν μια πρόταση για βιώσιμο οικοτουρισμό. Οι νέοι που θα θέλουν να ταξιδέψουν χωρίς χρήματα, για να αποκτούν εναλλακτικές εμπειρίες, έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με τέτοιες κοινότητες, οι οποίες προσφέρουν φιλοξενία αντί μερικών ωρών εργασίας.
Στη χώρα μας- μόλις τελευταία- κάποιοι, βασικά βιοκαλλιεργητές αρχίζουν να προσφέρουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Στο Πήλιο πάντως υπάρχει αυτή η δυνατότητα, χωρίς να είναι οργανωμένη ακόμα σε μεγάλο βαθμό.
Καλημέρα,
μήπως έχετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το Πήλιο;
Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να συμμετέχω στο μάζεμα των ελιών ή
σε άλλου είδους αγροτικές εργασίες στον Ελλαδικό χώρο!
Ευχαριστώ πολύ!
Μαρία